Jerry Porras, Stewart Emery en Mark Thompson brachten in 2007 het boek ‘Success Built to Last. Creating a Life that Matters’ uit (later vertaald als ‘Succesvol zijn en blijven’). In dit boek beschrijven zij de sleutel tot duurzaam succes. Het boek is gebaseerd op interviews met honderden bekende en minder bekende mensen (waaronder Richard Branson, Bill Gates en Steve Jobs) die een verschil hebben gemaakt binnen hun vakgebied of hun omgeving.
Wat kunnen we van dit boek leren op het gebied van duurzaam succes?
De auteurs presenteren een model voor duurzaam succes waarbij drie verschillende elementen van essentieel belang zijn: betekenis, denken en handelen.
Het eerste element betekenis geeft weer dat wat iemand doet van grote waarde en persoonlijke betekenis moet zijn voor dat individu. Psychologen spreken in dat verband ook wel van ‘flow’; het individu vergeet letterlijk de tijd als hij/zij met datgene bezig is dat voor hem/haar van grote betekenis is. Dat wat iemand doet, doet hij met zijn hele wezen. Hij/zij is bereid (negatieve) feedback te ontvangen op hetgeen hij/zij doet. Hij/zij is bereid zich kwetsbaar op te stellen. Betekenis geven gaat over authenticiteit en het vermogen te weten wie je zelf bent. Weet welke talenten en vaardigheden je zelf hebt en waar jouw hart sneller van gaat kloppen. Dit klinkt allemaal logisch, maar in coachingsgesprekken loop ik er toch nog vaak tegenaan dat een coachee niet weet wat voor hem/haar nu wezenlijk van belang is. In de huidige tijd vergeten we soms om te handelen naar wat voor ons wezenlijk belangrijk is. Succesvolle mensen onderscheiden zich van niet succesvolle mensen door altijd op zoek te zijn naar betekenis.
Het tweede element denken beschrijft dat succesvolle mensen een ‘andere’ denkwijze hanteren dan niet succesvolle mensen. Succesvolle mensen begrijpen dat succes niet afhankelijk is van de omgeving waarin zij functioneren. Zij laten hun successen niet bepalen door de buitenwereld. Zij zetten door en omdat zij zaken vanuit ‘betekenis’ vormgeven is het ook gemakkelijker vol te houden als er zich tegenslagen voordoen. Succesvolle individuen zien tegenslagen als methoden van groei. Steeds weer kleine overwinningen halen en stukje voor stukje groeien in waar je mee bezig bent. Succesvolle mensen zijn niet bang om te falen; falen is vooruitgang. Het geeft je de kans steeds beter te worden in wat je doet.
Het derde element handelen beschrijft dat succesvolle mensen in staat zijn effectief te handelen. Succesvolle mensen stellen zichzelf grote meeslepende doelen. Deze doelen vragen soms risicovolle investeringen. Durf en lef zijn dan van belang. Succesvolle mensen maken doelen meetbaar. Zij hebben feedback nodig om te toetsen of zij op de goede weg zijn en het meetbare doel bereiken of in elk geval benaderen. Succesvolle mensen schuwen rivaliteit niet. Daarmee bedoel ik niet dat zij ruzie zoeken, maar dat zij stimuleren dat mensen het met elkaar oneens zijn om zo nader tot elkaar te komen in een constructief gesprek. De rivaliteit gaat dan over de te behalen doelen, en niet over persoonlijkheid etc. Het gaat er niet om wie gelijk heeft in een discussie, maar het gaat er om welke methodiek de grootste effectiviteit kent bij het behalen van meetbare doelen. Als laatste noem ik hier nog: succesvolle mensen zetten in op duurzame relaties met anderen. Zij begrijpen dat de inzet op duurzame relaties hun meetbare doelen dichterbij brengen.
Bron: Porras, J, Emery, S & Thompson, M (2007). Succesvol zijn en blijven: de beslissende eigenschapen van succesvolle mensen. Amsterdam: Pearson. ISBN: 90-430-1357-9
Geef een reactie